Blogit.fi

torstai 31. tammikuuta 2019

Muista nämä viisi asiaa ennen lomaa









Vuoden paras työpäivä on se, kun tiedät jääväsi iltapäivällä lomalle. Edessä on useamman viikon rajaton vapaus tehdä juuri kaikkia niitä asioita, joita vaimosi käskee. Ei kun, siis tehdä juuri niitä asioita, joita et perinteisesti arkisin tee. Loma on aikaa, jolloin saat nukkua pitkään (yli kuuteen), juoda kaljaa aamupäivällä ilman, että tarvitsee pelätä muita potkuja kuin niitä, jotka saat vaimoltasi, kun terassi on öljyämättä, pihakalusteet maalaamatta ja kaikki vuoden aikana kerääntyneet remontit edelleen tekemättä. Loma on aikaa, jolloin pitkät housut vaihtuvat shortseihin ja nappaskengät crokseihin.

Alle neljän viikon lomat ovat minusta silkkaa kidutusta. Sen vuoksi en koskaan peukuta sitä, jos jollekin myönnetään lomia kahden viikon pätkissä. Minulla ainakin loman ensimmäinen viikko menee siirtyessä työrytmistä lomarytmiin (uni, ajatukset, vuorokausirytmi jne.) ja seuraava viikko menee yleensä tehdessä juuri noita rästitöitä ja kotihommia. Noiden kahden viikon jälkeen alkaa se todellinen loma - eli päämäärätöntä ajan kuluttamista tekemällä ei-yhtään-mitään. Jos viettäisin lomani kahden viikon pätkässä, saisin aikaan sen, että muuttaisin kaksi rytmini lomamoodiin ja sen jälkeen menisin töihin entistä vittuuntuuneempana - kaksi kertaa.

Tämä kirjoitus sai kuitenkin alkunsa tältä viikolta, kun lounastin parin ystäväni kanssa ja keskustelimme lomasuunnitelmien lisäksi mm. esimiestyöstä ja niistä pienistä jutuista, joilla työssäviihtymistä ja positiivista draivia voi rakentaa.

Muista nämä viisi asiaa ennen kuin jäät lomalle.

1) Ilmoita

Ennen lomaa on hyvä ilmoittaa, että on jäämässä lomalle. Ihan minimivaatimus on, että kerrot pomollesi jääväsi lomalle. Ja tietenkin kohteliasta on kertoa, milloin meinaat tulla takaisin - jos siis meinaat palata. Kuulemma hurjalla 70-luvulla oli aikoja, jolloin pelättiin hyvien työntekijöiden karkaavan kesälomalla Ruotsiin ja sen vuoksi keksittiin lomaltapaluuraha, joka maksettiin niille, jotka suostuivat lomalta palaamaan. Aika kaukana ollaan noista ajoista.
Lomavuorojen jakaminen on työpaikalla yksi suurimpia riidansiemeniä koko vuodessa. Kaikki haluavat olla a) heinäkuussa lomalla ja b) olla yhtä aikaa puolison kanssa lomalla (tai sitten juuri eri aikaan puolison kanssa, riippuen parisuhteen tilasta). Pomojen taito onkin luovia noiden hallitsemattomien toiveiden välissä ja rakentaa kaikille sopivat lomaketjut. Ei käy kateeksi....
Toinen, kenelle on hyvä kertoa lomasuunnitelmista, on tietenkin oma perhe. Varmaan on vaimolle hauska fakta tietää, että mies meinaa jäädä sohvalle makaamaan seuraaviksi viikoiksi. Jos et kerro perheelle, niin pahimmassa tapauksessa vaimo ja lapset herättävät sinut ensimmäisenä loma-aamuna normaaliin arkiaikaan ja pilalle menee ainakin ensimmäisen aamun pitkät unet.
Kolmas, ketkä arvostavat ilmoitustasi lomalle jäämisestä, ovat luultavasti työkaverit. Osa sen vuoksi, että on pelkästään helpottavaa, kun et ole häiritsemässä työyhteisön arkea vähään aikaan. Osa taas kaipaa ilmoitusta sen vuoksi, että tietävät jakaa kahvinkeittovuorosi jollekin toisellle, eivätkä odottele myöskään rahojasi lauantain kimppalottoon.

2. Tee työsi

Työyhteisössä vihataan ihmisiä, jotka jäävät lomalle ja jättävät työnsä tekemättä, koska haluavat jättää sijaiselleen "vähän nakkia". Laiskureista ja vapaamatkustajista ei yleensä muutenkaan digata, mutta kesällä vielä vähemmän. Itse olen yleensä pitänyt kunnia-asiana, että kun lomalle jään, niin sijaiselle ei jää mitään sellaista roikkuvaa, jonka voi hoitaa pois kuleksimasta. Ja yleensä sijaiselle on kyllä löytynyt työtä ihan koko neljän viikon ajaksi. Muutamina vuosina on jopa käynyt niin, että kun olen palannut lomalta, niin ovella on odottamassa kyynelehtiviä ihmisiä, jotka halaavat ja kiittävät töihin palaamisesta - tunne voittaa muuten minkä tahansa lomaltapaluurahan.
Nykyaikaan kuuluu myös noiden sähköisten härpäkkeiden laittaminen ajantasalle. Eli kalentereiden ja muistutusten siivoaminen niin, ettei kesken Muumimaailman reissun ala puhelin piippaamaan, että pitäisi muuten olla kuusisataa kilometriä etelämmässä kokoustamassa asiakkaiden kanssa.

3. Siivoa pöytäsi


Tämä on taas näitä minun omituisuuksiani. Joka kerta, kun jään kesälomalle, siivoan oman työpöytäni sekä ympäristön pois kaikista vuoden aikana kertyneistä paperikasoista ja roskista. Ja voin muuten sanoa, että vuodessa kertyy työpöydälle paperittomaankin toimistoon aikamoinen läjä muistiinpanopapereita, mainoksia ja muuta paperi- ja pahvityyppistä sälää.
Minusta on vaan kivempi tulla töihin siten, että työpöytä on siisti. Se on joka kerta kuin aloittaisit työt alusta. Puhtaalle pöydälle on kivempi laittaa ensimmäisenä aamuna otsa ja itkeä itsekseen edessä olevaa pitkää syksyä. Ja sitten taas, kun kerran vuodessa tyhjennät työpöydän kaikesta ylimääräisestä sälästä, niin voit olla varma, että kaikki mitä pöydältä löytyy, on vain alle vuoden vanhaa.
Työpöydän lisäksi kannattaa aina siivota myös työpaikan jääkaappi omilta jäljiltä. Vaikka en kovin innokas eväiden syöjä olekaan, niin voin kuvitella, että rakas työyhteisö ei kestä sitä, jos jätät jääkaappiin pommiksi reilun satsin vaikkapa kaalikääryleitä odottamaan kunniakasta paluutasi useamman viikon jälkeen.

4. Tee kaikki kateelliseksi somessa

Yksi rutiini ainakin minulle on se, että laitan someen päivityksen lomalle jäämisestä. Se on ei-niin-hienovarainen tapa kertoa sekä vähän vieraammille työkavereille että myös esimerkiksi asiakkaille siitä, että seuraavina viikkoina ei paljon kannata soitella.
Yleensä lomapäivitykseni koostuu ystävällisestä viestistä lomailusta ja joko reippaasta lomahenkisestä biisistä tai hyvästä lomatyyppisestä kuvasta. Tänä vuonna setti oli tällainen:

Tämä tie lomalle vie
Ja toisaalta kyllä minusta on kiva lukea kavereiden lomapäivityksiä ja toivottaa hyvää lomaa somessakin. Harvoin ihmiset ovat niin vilpittömän iloisia kuin juuri jäädessään lomalle.

5. Tee lomasuunnitelmia

Iltapäivälehdet käskevät kilvan ihmisiä olemaan stressaamatta lomalla. Ei pitäisi tehdä tarkkaa ohjelmaa tai suunnitelmaa ajankäytölle, vaan kellua vapaana koko loman ajan. Minusta ajatus on kuitenkin hoopo. Lomalla pitää olla vähän kaikkea. Pitää olla vähän tekemistä ja pitää olla tekemättömyyttä. Koko lomaa ei minusta pidä olla ohjelmoitu, mutta yhtä tyhmää on olla ohjelmoimatta mitään.

Meillä lomalle on yleensä olemassa tietyt raamit. Osa lomasta tehdään kotona rästihommia. Osa lomasta ollaan mummolassa ja osa kesäpaikassamme Uimaharjussa. Joka kesä on ohjelmaan kuulunut joku pikku retki. Ulkomaille asti ei olla päästy reiluun kymmeneen vuoteen, mutta kotimaassa on ollut näkemistä ja kokemista ihan riittämiin.

Ja sitten se yksi juttu

Niin se tämän jutun lähtökohta. Kävimme tosiaan ystävien kanssa lounaalla ja siinä puheet eksyivät siihen, kuinka esimiestyö rakennetaan todella pienistä asioista. Näin kesäaikaan on esimieheltä ainoa oikea peliliike muistaa toivottaa alaisilleen ja omalle porukalleen hyvää lomaa ja loman jälkeen muistaa kysyä lomakuulumiset. Nuo saattavat monesta kuulostaa tyhmiltä ja mitättömiltä asioilta, mutta niillä on yllättävän iso merkitys sille työntekijälle.

Itse olen vaihtanut työpaikkaa muutama viikko sitten ja siis sain myös uuden esimiehen tuossa samassa kättelyssä. Lomallejäänti tässä tilanteessa oli kiikun kaakun, mutta esimieheni järjesti asiat sille tolalle, että saatoin hyvillä mielin jättää työmaan taakseni ja saan keskittyä lomailuun jopa yllättävän levollisin mielin (tästä ensimmäiset pisteet ja kiitokset!)

Perjantaina lomalle jäädessäni esimieheni (tai tässä tapauksessa -naiseni) toivotti hyvää lomaa ja lupasi, että ei soitella kuin äärimmäisessä hädässä (joita niitäkin sattuu pari per loma). Tuosta pienestä jutusta tuli hyvä fiilis sen vuoksi, että tunsin itseni tärkeäksi osaksi työyhteisöä, mutta myös siksi, että tunsin esimieheni oikeasti välittävän sekä työpanoksestani että hyvinvoinnistani.

Siis esimiehet - toivottakaa sille lomallelähtijälle aina hyvää lomaa ja muistakaa myös loman jälkeen kysyä ne lomakuulumiset. Nuo pienet jutut saattavat olla sille alaiselle ne tärkeimmät asiat, jotka sitten taas muistetaan, kun te tarvitsette sen alaisen extravenymistä syksyn pimeinä hetkinä.
Minä vietän siis lomaa seuraavat neljä viikkoa, mutta Ra(s)kas Keski-ikä ei lomaile. Jutut ovat ehkä heinäkuisen lennokkaita, mutta näin lomafiiliksissä se sallittakoon.
Helteistä heinäkuuta kaikille!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Älä arkaile, vaan kommentoi - pysy kuitenkin asialinjalla!