Blogit.fi

torstai 10. marraskuuta 2016

Yhden miehen Trumpettiorkesteri



Aamun suurin uutinen jokaisessa mediassa oli Amerikan yhden miehen yhteiskunnallisen katastrofin valinta presidentiksi. Pitkän ja likaisen vaalikampanjan päätteeksi superpopulismi vei voiton ja toi Yhdysvaltoihin todellisen ”trytkyn”. Kampanja piti sisällään Trumpin puolelta ainakin lähes rikosoikeudellisesti määriteltävää kiusaamista, häirintää, uhkailua sekä myös tukun eri kansanryhmiin osuvaa rasismia. Donald Trump on yksi suurella rahalla rakennettu mediailmiö, joka saa pyöritettyä näköjään koko Amerikan pyörryksiin puheillaan.

Suomalaisittain on jotenkin hämmentävää, että tuollainen show voi johtaa voittoon.
Lueskelin illalla some-kommentteja ja sain ajatuksen tarttua itsekin kynään asiasta. Joskus on minunkin aika ottaa se terävämpi kynää oikeaan käteen (joka minun tapauksessani on kyllä vasen) ja kirjoittaa enemmän asiaa kuin asian vierestä.

Why worry?

Suurimmat muutokset tulevat tapahtumaan Yhdysvaltojen sisällä. Trumpin kannattajista iso osa koostuu valkoisesta, vähemmän koulutetusta väestöstä, jolle Trump loi vaalikampanjassa unelman paremmasta Amerikasta. Trump vihjasi työpaikoista ja siitä, että lama jää taakse luoden varallisuutta ja tehden ”America great again”. Samassa kuitenkin vihjattiin siihen, että maasta suljetaan pois vähemmistöt ja Amerikka alkaisi kääntyä sisäänpäin muodostaen oman sisämarkkinan. Jopa Trump tietää, ettei tämä unelma ole mahdollinen. Saksassa eräs herrasmies koetti samaa 30-40-luvuilla saaden toki aikaan oman yhteiskunnan nopean nousun, mutta samalla rapauttaen rahamarkkinat. Seurauksena silloin oli se, että rahaa lähdettiin hakemaan rajojen takaa hieman väkivaltaisimmin keinoin ja lopputulos oli miljoonia ihmishenkiä vaatinut kaaos. 

Amerikan tyyppinen totaalinen kulutusyhteiskunta ei voi toimia yhtenä sisämarkkinana. He jos ketkä tarvitsevat sekä vähemmistöjä kuluttajina että globaalia taloutta kulutustavaroiden tuottajana. Lisäksi Yhdysvallat tarvitsee ulkomaista valuuttaa, jotta markkinaa voidaan rahoittaa ja luoda työpaikkoja. Jos taas Yhdysvallat meinaa kilpailla tuottajana kulutustuotemarkkinoilla Kiinan ja muun Aasian kanssa, niin heidän palkkakehitys voi muodostua mielenkiintoiseksi.

Ongelmia syntyy silloin, kun Trumpin kannattajat alkavat siirtää vaalipuheita toimintaan. Uhkana on se, että rasismi leviää ja arkipäiväistyy. Trumpin leväperäinen asenne naisten ahdistelua ja häirintää kohtaan voi johtaa siihen, että naisen asema heikkenee – ahdistelu ja alentavat puheet hyväksytään ja siirretään omaksutuiksi arvoiksi.
Seuraava ongelma tulee, kun kannattajat pettyvät mahdottomiin lupauksiin ja alkavat kapinoida. Onko mahdollista, että 60-lukulainen mielenosoitusten aalto leviää jälleen Yhdysvaltoihin?

Globaalisti suurin uhka on siinä, että Yhdysvallat vihdoin vetäytyy maailmanpoliisin roolista ja vähentää sotilaallista panostaan eri puolilla maailmaa. Jälleen kerran Yhdysvaltain sisämarkkinalle se olisi tuhoisaa aseteollisuuden markkinan heikentyessä, mutta hyvää se tekisi toista kautta valtion kassalle sotilasmenojen pienetyessä. Euroopan näkökulmasta se siirtäisi geopoliittista painopistettä rajusti itään. Mitä tekee Venäjä, Intiaa ja ennen kaikkea Kiina siinä tapauksessa, että Yhdysvallat liputtaa lentotukialukset telakalle ja sotilaat kotiin?

Why not to worry?

Yhdysvallatkaan ei ole yhden miehen show. Olipa presidenttinä kuka tahansa, niin hänellä ei ole yksinvaltiaan tai diktaattorin valtuuksia. Yhdysvallat on edelleen perustuslaillinen liittotasavalta, jossa valtaa on hajautettu monelle eri taholle ja tekijälle. Presidentti on toki keulakuva monelle asialle ja kiistatta yksi vaikutusvaltaisimpia yksittäisiä henkilöitä sekä maailmassa että Yhdysvalloissa.

Trump on henkeen ja vereen bisnesmies, joka tottelee dollarin valtaa. Siksi hän luultavasti tajuaa myös sen, että Yhdysvaltojen menestys perustuu siihen, että se nojaa globaaliin talouteen ja talouskumppanuuksiin. Trump ymmärtää, että tienataksen täytyy myydä ja myynti uppoaa vain sinne, missä on markkinoita.

Meidän suomalaisten ja eurooppalaisten kannalta taas suurimpiä kärsijöitä ovat ihan tavalliset amerikkalaiset. He joutuvat elämään hajautuvan yhteiskunnan ja kasvavan rasismin kanssa. Lisäksi iso osa amerikkalaisista vähemmistöjen edustajista pelkää todennäköisesti tällä hetkellä oman tulevaisuutensa puolesta. Rajataanko Yhdysvallat muurilla etelän suunnasta vai ei?

Loppujen lopuksi kukaan meistä ei tällä hetkellä tiedä, mikä on todellisuus Trumpin shown takana. Jo voittopuhe antoi selkeitä viitteitä siitä, että Trumpin uhon takaa saattaa paljastua ajatteleva ja järkevästi toimiva presidentti, joka pyrkii puheitaan vähempään toimintaan ja vakaampaan yhteiskunnan kehitykseen. Show on showta ja arki arkea.

Suomalaisten on kuitenkin turha käyttää aikaansa Trumpia murehtien – hän ei ole se presidentti, jonka tykit ovat rajan takaa suunnattu tännepäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Älä arkaile, vaan kommentoi - pysy kuitenkin asialinjalla!