Blogit.fi

sunnuntai 12. huhtikuuta 2020

10 X 10 Pääsiäisvisa



Terve!

Näin korona-karanteenin aikana me kaikki olemme enemmän tai vähemmän mökkihöperöityneet. Tekemistä on vähän ja sekin vähä on jo kolme kertaa tehty. Olen huomannut ympärilläni melkoista kekseliäisyyttä siinä, että saamme itsemme ja myös muut lähellämme viihtymään - virtuaalisesti tai ei. Haluan kantaa kekoon myös oman korteni ja kehittelin pientä viihdykettä jaettavaksi.

En tiedä, olenko koskaan kertonut, mutta olen visa-hullu. Enkä tarkoita, että vinguttaisin Visaa kaupoissa hullun lailla, vaan sitä, että seuraan kaikkia mahdollisia tietovisoja ja kilpailuja. Rakas vaimoni muistaa sen, kuinka isäni kanssa kiistelin milloin mistäkin joutavasta - mutta ah niin kiehtovasta - knoppitiedosta siihen saakka, että asia oli tarkistettava tietosanakirjasta (ennen vuotta 2000) tai Wikipediasta. Samaa jääräpäistä kinastelun halua huomaan myös pienimmässä painoksessa, huoh.

Omia suosikkejani ovat olleet Suomen Tietoviisas (joka minusta oli viimeinen aito tietovisa) sekä tietenkin Haluatko Miljonääriksi - sekä Jaajolla että ilman. Ja hyvä on myös uusista sarjoista Jahti, jossa kysymysten taso on "Tiedän melkein kaikki"-tasoa. En siis oikeasti tiedä läheskään kaikkea, mutta siltä se tuntuu.

Pääsiäisen 10 X 10 tietovisa

Tunnistatteko fiiliksen, että tiedätte jostain asiasta omasta mielestänne tosi paljon ja faktojen tarkistamisen jälkeen huomaattekin, että tiesitte vain murto-osan ja senkin aivan väärin. Tai tiedättekö fiiliksen, kun kaveriporukassa heitetään ilmoille kysymys, jota kaikki arvailevat ja yhteistyössä saadaan koottua vastaus. 

Kehittelin omille kavereilleni ja teille lukijat pääsiäisen kunniaksi oman 10 kertaa 10 tietovisan. Ideana on se, että haetaan jostain joutavasta knoppitiedosta 10 parasta/suurinta/kalleinta/pisintä. Ja luonnollisesti haetut asiat ovat sellaisia, joista jokainen luulee tietävänsä vähintään kaiken - tai ainakin enemmän kuin naapuri. 

Visailu on hauskinta, kun ei heti käytä parhaita ystäviään Googlea tai Wikipediaa, vaan oikeasti koettaa miettiä top-10 listan mahdollisimman pitkälle. Erehtyminen on opettavaista ja tietoa hauskempaa on tekeminen. Voin sanoa, että näistä minäkään en tiennyt juuri mitään (vaikka toki toisin luulin).

Ottakaa pääsiäisen kunniaksi vaikka lasi punkkua tai kuppi kahvia perheen kesken ja alkaa koota visan vastauksia. Koetin hakea kysymyksiä elämän eri alueilta, jotta pelkästään maantiedossa tai urheilussa viisaat eivät pärjää. 

Visan voitte pisteyttää niin, että jos keksii oikeita vastauksia, saa yhden pisteen ja jos vielä sijoitus osuu oikein, saa toisen. Se, jolla on eniten oikeita vastauksia, voittaa ja saa palkinnoksi perheen sisäistä gloriaa sekä ikuisen Tietoviisaan arvonimen. 

Onnea visaan - pitäkää hauskaa! Muistakaa, että tärkeintä on hauskanpito ja ajan kulutus. Se viisaus ja oppiminen tulee kaupan päälle.

10 X 10 kysymykset

1) Luettele Suomen asukasluvultaan 10 suurinta kaupunkia?

Moni luulee tämän olevan helppo kysymys, mutta viime vuosien kuntaliitosten sekä muuttoliikkeen takia järjestys elää vuosi vuodelta. Kuten muissakin kysymyksissä suurimman osan saattaa näistä tietää, mutta tiedättekö kaikkia?

2) Luettele Yhdysvaltain 10 asukasluvultaan suurinta kaupunkia?

Tämä on kysymys, josta koko kisa lähti liikkeelle. Luulin tietäväni näistä suurimman osan (mutta oikeasti tiesin 5 ja järjestyskään ei osunut ihan oikein). 

3) Luettele 10 maailman pisintä jokea?

Niin, pari ekaa on helppoja, mutta entä sen jälkeen.... 

4) Nimeä 10 Jeesuksen opetuslasta?

Pääsiäisen kunniaksi vähän uskontotiedettäkin matkaan. Näitä opetuslapsiahan on siis kaikkiaan 12 kappaletta tai tavallaan 13, mutta tässä tapauksessa 10 riittää. 

5) Luettele maailman 10 arvokkainta urheilujoukkuetta?

Kun kaikki urheilusarjat ovat enemmän tai vähemmän kanissa, niin mietitään nyt sporttia vähäsen. Tässä haetaan joukkueen arvoa, eli ns. brändiarvoa. Lähteenä on käytetty Forbesin tekemää listausta.

6) Luettele 10 urallaan eniten tienannutta urheilijaa?

Tämä on hyvä viitekehys meille lasten vanhemmille. Mihin lajiin kannattaakaan satsata?

7) Mitkä ovat 10 eniten myytyä musiikki-albumia kautta aikojen?

Tässä oli hieman epäselvyyttä lukujen suhteen. Myyntiä mitataan eri tavoin ja eri lähteissä myyntimäärät vaihtelevat johtuen siitä, että kaikkea myyntiä ei saada tilastoitua. Lista oli kuitenkin suhteellisen yksiselitteinen.

8) Luettele 10 kaikkein aikojen eniten tuottanutta elokuvaa?

Selvyyden vuoksi vastauksiin haetaan absoluuttisella rahamäärällä mitattua tulosta. Jos käytettäisiin indeksikorjattua lukua (eli otetaan huomioon lipunhinnan muutos ja rahanarvojen muutokset), niin nimet listalla vaihtuvat lähes täysin.

9) Mitkä ovatkaan olleet 10 kaikkien aikojen katsotuinta Tv-sarjan päätösjaksoa kautta aikojen?

Me keski-ikäiset, jotka kasvoimme television ääressä, jouduimme säännöllisesti hyvästelemään sarja-ystäviä. Muistatteko vielä, kun.... Ai niin, enpä anna vihjettä :D Huom! Luvussa on siis ns. season-finalen saama katsojaluku. Otin listalta mukaan vain ne sarjat, joita on myös Suomessa näytetty. Absoluuttisen luvun sijaan tämän listan suurin arvo on ehkä se fiilistely-arvo.

10) Mitkä ovatkaan 10 myydyintä automallia kautta aikojen?

Viimeinen kysymys on sitten todellisten automiesten kysymys. Lista oli osin itsellekin todellinen yllätys, jo sen vuoksi, että yhtään Saabia ei listalta löytynyt.

Vastaukset ovat suljettuna ruskeaan kuoreen, jonka avaan huomenna kello 20:00. Eli siihen saakka koota listojanne ja kinastella perheen kesken, kuka on todellinen tietäjä.

Onnea matkaan kaikille ja hyvää pääsiäistä!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Älä arkaile, vaan kommentoi - pysy kuitenkin asialinjalla!