 |
Lähde: wikipedia |
Lappeenrannassa jännitetään ensimmäistä kertaa piiiiitkiin aikoihin SM-liigan loppupelejä. Keltamusta SaiPa ei ole tosissaan päässyt tappelemaan mitalipeleissä 60-luvun jälkeen. Puhutaan todellisesta kiekkosensaatiosta ja lätkähuumasta. Tätä kirjoitettaessa SaiPan ja Rauman Lukon välieräsarja on tilanteessa 3-2 SaiPalle ja huomenna pelataan seuraava (ja toivottavasti viimeinen) nitrokamppailu.
Kyse on tarinasta, jota kukaan ei olisi syksyllä osannut kertoa. Kyse ei ole vain draaman kaaresta, vaan henkilöistä ja taustoista ilmiön takana. Lappeenrannassa on tehty vuosien yrittämisen jälkeen monta asiaa oikein - monella eri taholla. Onnistumisia on tullut seuran kabinetissa, kaukalossa, kaukalon laidalla ja jopa hallia ympäröivässä kaupungissa.
Vanhaa keittiö-sosiologia tällainen kiinnostaa totta kai!
Urheilu elää tarinoista
Liigassa on nähty vuosien varrella monta "pienestä mestariksi"-tarinaa. Kanada-maljaa ovat päässeet hypistelemään kestomestareiden lisäksi mm. HPK, Ässät, JYP, mutta ei koskaan SaiPa (eikä muuten KalPakaan). Tarina syntyy epätodennäköisyyksistä silloin kun paperilla heikoksi tai keskinkertaiseksi laskettu joukkue pystyykin kaatamaan Liigan Goljatit ja nousee huipulle. Tarinat todistavat, ettei urheilussakaan asioita voida laskea etukäteen, eikä menestystä voi ostaa (muutenhan HIFK:n hallissa mestaruusviirejä olisi nykyistä enemmän).
Joka vuosi mestarisuosikeiksi veikataan, ymmärrettävästi, suurimman budjetin ja vahvimman menestyksen joukkueet. Mitä suurempi budjetti sitä paremmat hankinnat. Kärkiseurat ostavat riveihinsä nimimiehiä, joiden varaan lasketaan menestyksen antura. Liigassa nähdään joka vuosi palaajia joko NHL:stä tai Euroopan kärkisarjoista. Vahvimmat ostajat ovat yleensä HIFK, Kärpät ja Tappara. Onneksi peli ei ole pelattu ennen kuin viimeinenkin gameseven on ohi.
Tarinoissa rakentuu joukkue, joka on osasiaan suurempi. Joukkue, jonka menestys rakentuu siitä, että se harjoittelee, pelaa ja menestyy yhdessä. Löytyy taito kasata ketjut tasaisesti suorittavaksi koneeksi ja taustalle saadaan valmentaja, joka osaa hyödyntää joukkueen vahvuuksia ja häivyttää heikkouksia. On orkesteri ja sille paras kapelimestari.
Lopputulosta ei edes pystytä täysin selittämään. Joukkueeseen syntyy magiikkaa ja onnistumisen kierre, jota ei saada pysäytettyä ennen päätyä. Jokaisen kauden jokaiselle joukkueelle tulee ylä- ja alamäkiä. Voitaja on se, joka nousee viimeisenä ylös (vanhaa Rocky-viisautta mukaillen).
Miksi SaiPa 2025?
Kausiennakot olivat Saipalle julmia. Joukkuetta veikattiin varmaksi mestis-karsijaksi, eikä kukaan - siis yhtään kukaan - veikannut, että SaiPa pelaisi välierissä. Korkeimmille sijoille oli tarjolla tilastojen ja taulukoiden mukaan varmempia joukkueita, kuten Tappara, Pelicans, HIFK tai TPS. Noista ennakkoon kovimmista ei yksikään pelaa tällä kaudella loppupeleissä. Varmoista suosikeista Lukko on ainoa, joka naamaansa mitalipeleissä näyttää.
Pelillisten suoritusten lisäksi epäonnistumista on aiempina vuosina nähty myös kabinetin puolella. Epäonnistuneet kaudet, niiden synnyttämä taloudellinen paine sekä suoraan sanottuna hölmöilyllä menetetty maine ajoivat seuran konkurssin partaalle. Kuten hyvään tarinaan kuuluu, koko seura oli tuntien päässä kaatumisesta vielä ennen kauden alkua. Pelastajaksi tuli nippu paikallisia yrittäjiä, jotka ottivat todellisen riskin lähtiessään mukaan epävarmaan urheilubisnekseen. Vielä tänäkään päivänä en ymmärrä, mistä se usko menestyvään kiekkobisnekseen löytyi, mutta yrittäjien aivoituksia ei kukaan yleensä ymmärräkään.
Ehkä tuo omistajavaihdos muutti myös kykyä katsoa Saipa-nimistä tuotetta? En usko, että vanhojen omistajien taidot tai kyvyt olivat hukassa, mutta ehkä kyse oli siitä, että koneesta oli bensa loppu ja uusia näkökulmia vanhaan rakkauteen ei ollut löydettävissä. Itse näen tämän uuden SaiPan aiempaa ihmisläheisempänä ja sen katsantokanta on vedetty lähemmäs keskivertokansalaisten tasoa. On selvää, että hallia ei vedetä täyteen huonolla tuotteella, mutta pelkkä menestys ei selitä sitä huumaa, jota kaupungissa nyt koetaan. Joukkueen taakse on saatu vahvan omistajajoukon lisäksi myös yleisö ja yleisöön ihmisiä "joita kiekko ei oikeastaan edes kiinnosta". Heidän lisäkseen tukijoihin on vahvasti leimautunut myös kaupunki. Tähän saakka joukkue, kaupunki ja jopa yleisö ovat olleet tukkanuottasilla keskenään. Kaupunki alkoi jo hieman karsastaa SaiPaa hallikysymyksen takia, yleisö karttoi lehtereitä menestyksen puutteen takia ja seuran tunnelma oli jotenkin liigamaisen kliininen ja se ei koskettanut enää lipuista maksavaa yleisöä.
Tällä hetkellä SaiPa näkyy ja kuuluu joka paikassa. Kun kävelee missä päin kaupunkia tahansa, on kotien ikkunoissa pelipaitoja kannatuksen merkkinä. Tätä ei aiempina vuosina ole nähty. Rehellisyyden nimissä Lappeenrannasta on puuttunut sellainen suurten massojen kannattajuus, jossa joukkueen takana seistään niin hyvinä kuin huonoina aikoina. Kun menestystä on puuttunut, täyttyvät estarit pilkkaviesteistä ja kannatuksen sijaan mieluummin potkaistaan maassamakaavaa vielä kerran, oppiipahan olemaan. SaiPaa pidettiin mieluummin synkkänä rahareikänä ja pakollisena pahana - unohtaen, että sen työllistävä vaikutus kaupungissa on lähes sata henkilötyövuotta kauden aikana. Jos etsit samankokoista firmaa miltä tahansa alalta tässä kaupungissa, saat kelata listaa aika pitkään.
Omistajapohjan viisaus näkyy taloushallinnossa. Ensimmäiseen kauteensa omistajat lähtivät sillä rahalla, mikä taskusta löytyy. Pelaajien hankinnoissa ei rahallisesti hulluteltu, mutta käytettiin sitä enemmän viisautta. Omistajien lisäksi toinen merkittävä tekijä menestyksen takana on ostaminen. Harri Aho on toki tullut isommista piireistä, mutta osaa selkeästi lukea peliä myös pienemmän budjetin näkökulmasta. Petmanin veljesten houkuttelu kotiin, maalivahtiosaston monipuolisuus ja ennen kaikkea kesken kauden tehdyt hankinnat, etenkin Mark Pysykin tulo, kertovat siitä, että järjellä saa parempaa jälkeä kuin rahalla. Ainakin ulospäin näytti siltä, että jälkihankintoja tehtiin vasta sen jälkeen, kun rahat niihin oli tienattu. Alkukausi elettiin varmaankin suu säkkiä myöten, mutta katsomon kautta tilitetyt lisätulot sijoitettiin uudelleen ja tulosta syntyi. Ilman Pysykiä & kumppaneita ei Saipan viitoskone jyskyttäisi tuota tahtia.
Ja se Raipe
Tarinaan kuuluu kapelimestari. Meillä se on vähäsanainen, median antisankari Raipe. Raimo Helmistä ei ennen tätä kautta pidetty kovinkaan kultapossutason osaajana. TPS:n hopean jälkeen tuli mononkuva sarkapöksyyn ja paikkaa sai etsiä milloin mistäkin ulkomaan sarjasta. SaiPalle hän oli profiilin mukainen hankinta, täynnä potentiaalia ja näyttämisen halua. Sekä SaiPalla että Raipella oli ainoastaan voitettavaa tässä kaupassa.
Mutta tuskin kukaan arvasi, että juuri "hämeen hiljanen" on se, joka täällä onnistuu rakentamaan joukkueen. Vanhojen omistajien aikaan penkin päähän raahattiin milloin minkäkin tason sateentekijää huutamaan tuuleen, mutta joukkueita ei tuntunut syntyvän. Valmentaminen on niin herkkää touhua, ettei aiempi menestys takaa hyvää lopputulosta, kun kaupunki ja joukkue vaihtuvat. Pahin farssi - todellinen aallonpohja - täällä nähtiin, kun Pekka Virta houkuteltiin ilmeisen kovalla rahalla tuomaan menestystä. Metodit ja mies olivat vääriä, rahaa paloi ja tulos jäi taskuun. Lopputuloksena mies lähti kiertoon kesken kauden, eikä ole sen jälkeen palannut. SaiPa osaa syödä miestä myllynkivien lailla.
En ymmärrä jääkiekosta riittävästi arvostellakseni, mutta en usko Raimo Helmisen tuoneen teknisesti mitään uutta tullessaan. En usko, että hänen fläppitaulun piirrokset ovat mitään monalisaa verrattuna muiden valmentajien työhön. Mutta luulen, että hänen taitonsa tulee siitä, että hän näkee joukkueen osaset muita paremmin valmiina. Hän osaa valita oikeat tyypit oikeaan rooliin, rakentaa yksilöistä itseään isomman joukkueen ja vanhana legendana hän saa pelaajat kuuntelemaan, uskomaan itseensä ja joukkueeseen.
Valitettavasti en ole Helmistä koskaan tavannut, mutta olen lähes jokaisen tiedotustilaisuuden katsonut jälkikäteen. Ymmärrän, miksi Raipea ei ole aiemmin katsottu tähtivalmentajien joukkoon - hän kun ei ole niitä Felix-kauluksisia paskanpuhujia, joita nykyiset sliipatut rasvatukat tuppaavat olemaan. Raipe ei liikoja puhu, eikä kommentoi. Jos hänestä saa kaksi lausetta ulos, on se jo monologi. Luulen, että valmentajien odotetaan tätä nykyä olevan mediakauniita, pr-valmennettuja hölösuita, joilta lätkämantra lähtee rannelaukauksen lailla ensimmäisestä kysymyksestä liikkeelle ja pysähtyy vasta kun kamerat sammuvat.
Valmentaja tekee joukkueesta joukkueen. Työelämässä tämä sama näkyy esimiestasolla. On esimiehiä, jotka saavat tiimin pelaamaan yhteen ja on niitä toisia. Molempien kanssa olen töitä ehtinyt tekemään ja kyllä lopputuloksen tunnistaa työn jäljestä ja taloudellisesta tuloksesta. Hyvä valmentaja - samoin kuin esimies - tulevat pitkässä juoksussa paljon halvemmaksi, kun lasketaan tulos miinus kulut. Hyvien valmentajien/esimiesten jäljiltä työhalukkuus nousee, teho työn sisällä kasvaa ja innokkuus synnyttää myös innovaatioita, joita paskempi pomo ei pysty ulosmittaamaan. Ei jääkiekko työelämää kummempaa kai ole.
Kuudes kenttäpelaaja
Lappeenrannassa on jo vuosia käyty kiivasta jäähallikeskustelua. Siinä on vatkattu, pitäisikö kaupunkiin rakentaa uusi jäähalli, minkä kokoinen ja ennen kaikkea mihin se tulisi valaa. Kaupungin ovesta on marssinut konsulttia toisensa perään ja heidän suustaan on kuultu mahtavia tarinoita 12 000 katsojan kansiareenoista ja pienemmistä toriparkeista. Rahaa on pelkkään konsultointiin mennyt yhden pelaajabudjetin verran, eikä tiedossa ole vielä edes hallin paikkaa. Tuo kaikki saa aikaan epävarmuutta sekä joukkueessa että kannattajissa. Hallikeskustelu on vienyt fokuksen tärkeimmästä - eli lätkästä.
Katsojia hallikeskustelu on kyllästyttänyt. Vanhan hallin katsomoon ei ole viitsitty lähteä, kun joukkue ei menesty ja uutta halliakaan ei ole näkyvissä. Rehellisesti puhuen ei uudelle hallille oikein ole ollut katetta (kirjaimellisesti!) ennen tätä kautta. Jos uhkana on ollut pudotus alasarjoihin, olisi halli-investointi liigajoukkueen osalta turha. Toki hallilla on myös muita käyttäjiä, mutta keskusteluissa hallikysymys on henkilöitynyt vahvasti vain SaiPaan. Ja jos vanhakin halli kumisee tyhjyyttään, on uudesta turha haaveilla.
Tällä kaudella hallikeskustelussa on onnistuttu tekemään Kouvolan kaltainen käännös - muutetaan vanha ja homeinen halli brändiksi. On alettu puhua kiimaliiteristä tai Lappeenrannan ladosta. Vanha halli onkin yhtäkkiä sympaattinen ja siellä taisteleva joukkue kuin myrskyssä purjehtiva Odysseus, kaikkien suosikki. Melkoista mediapeliä ja sissimarkkinointia.
Nythän asiat ovat toisin myös hallikeskustelun osalta. Vanha halli täyttyy peli toisensa jälkeen. Ja vaikka katsomot ovat täynnä, jäävät tulot puolitiehen, kun enempää katsojia ei yksinkertaisesti sisään saa tungettua. Vajaan viidentonnin lato on menestyvälle joukkueelle taakka. Jotta menestystä saadaan ruokittua, tarvitaan tuloja. Ja jotta saadaan tuloja, tarvitaan lisää katsojia - koska katsojien perässä tulevat myös sponsorit ja heidän perässä raha. Mitä suurempi näkyvyys sitä suurempi hintalappu on mainospaikalle.
Se on varmaan muuttunut jo nyt, ettei Saipan myyjien tarvitse juuri asiakkaille päin soitella. Tulevan kauden mainospaikat menevät kuumille kiville ja köyhimpiä saa potkia toimiston ovien ulkopuolelle. Se on totta kai hyvä - mutta parempaankin päästäisiin, jos katsomoissa olisi tilaa vaikka puolitoista kertaa nykyisen verran. Nyt tuota isompaa hallia voitaisiin pitää hyväntekeväisyyden sijaan jopa investointina. Isompi SaiPa todennäköisesti pyörittää isommin myös paikallista taloutta, mikä taas pyörittää kulutuksessa pyöriviä euroja isommaksi. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.
Ei tarvitse olla mikään oraakkeli arvatakseen, että kauden jälkeen jäähallikysymys palaa kaupungin päänsäryksi. Onneksi siellä on tuore valtuusto asiaa ratkomassa - taas kerran.
Muuttunut kaupunkiorganisaatio
Tarinan taustalla pyörii myös "hyvä kuningas" nimeltä kaupunki. SaiPan ja kaupungin välit ovat pitkälti ongelmallisen hallikeskustelun vuoksi olleet hieman kimurantit. Muiden urheiluseurojen näkökulmasta Saipa on ollut tukirahaimuri, joka jättää muut varjoonsa, mutta toisaalta taas kaupunki on pysynyt hieman turhankin näkymättömissä, kun katsotaan joukkueen työllistävää vaikutusta. Jos ovesta marssisi sata henkeä työllistävä teollisuusyritys, olisi sille halli pystyssä alta vuoden.
Nyt tuntuui, että kaupungin ja SaiPan välitkin ovat eheytyneet. Pitkälti kaupungin aloitteesta ja ripeiden toimenpiteiden ansiosta Kauppatorille rakentui kisakatsomo, josta SaiPan pelejä pystyy nauttimaan kansalaistasolta vailla maksua. Kaupungilta tämä oli upea pr-lämäri ylämummoon. Torin kisakatsomo sai näkyvyyttä kansallisesti enemmän kuin mikään muu yksittäinen Lappeenrannan tapahtuma vuosiin. Ja tuo huomio oli spontaania, ei ostettua.
Arvostan näin veronmaksajana, että kansalle tarjotaan leipää ja sirkushuveja. Viidentoista vuoden ajalta olen kyllä enemmän kironnut kuin kiittänyt kaupunkiorganisaation pahvipäisyyttä ja taantumuksellisuutta. Mutta viimeisen reilun vuoden ajan täällä ovat puhaltaneet uudet tuulet. Kaupungin selkeä piristyminen, yritysten innovatiivisuuden tukeminen ja suoranainen kehityshalukkuus ja -kyky ovat nostaneet kaupungin profiilia. Meille on syntynyt hyvän kierre, joka näkyy ulospäin. Pidän tästä uuden Lappeenrannan otteesta.
Taustoja en tietenkään voi tietää, koska en ole minkään tason poliittinen peluri (ainakaan vielä,haha), mutta kummallisen hyvin tämä osallistuminen ja tukeminen liittyvät kaupunginjohtajan vaihtoon - liekö sattumaa vai osumaa.
Nyt se pytty kotiin!
Mitä pidemmälle kausi menee sitä vahvemmin uskomme täällä meidän poikiin. Asiat, joista ennen kerrottiin iltasatuja, ovat nyt jopa käden ulottuvilla. Olisimme yhden voiton päässä loppuottelupaikasta. Meille olisi ihan oikeasti mahdollista tapella siitä, että Kanada-malja jää kesänviettoon Saimaan rannalle. Tällaisesta huumasta ei Tampereella tai Oulussa edes ymmärretä. Jos sanotaan, että helvetti jäätyy, kun Suomi voittaa Euroviisut, niin lienee kohtuullista todeta, että uudelleen se sulaa, kun Saipa voittaa mestaruuden - ja nyt sekin on lähellä.
Pidän näitä lätkästä mitään ymmärtämättömiä peukkujani pystyssä koko kauden lopun. Uskon totta kai siihen, että Raipe johtaa orkesterinsa finaaliin and beyond. Mutta kävi miten kävi, on tämä kausi jättänyt Lappeenrantaan selkeät merkit, että me pystymme olemaan vakavasti otettava kiekkokaupunki.
Nyt jätkät se pytty kotiin!!!!
 |
Lähde: Liiga.fi |